Dėl padirbtų sporto reikmenų Europos Sąjungoje kasmet prarandama 500 mln. eurų

Naujas Europos Sąjungos  agentūros Vidaus rinkos derinimo tarnybos (VRDT) atliktas tyrimas rodo, kad padirbtų sporto reikmenų (neskaičiuojant sportinės aprangos) pardavimai atitinka 6,5 proc. visų pardavimų šiame sektoriuje 28 Europos Sąjungos šalyse. Tai reiškia, jog dėl padirbamų sporto reikmenų – futbolo kamuolių, šalmų, teniso rakečių, slidžių ir kt. – legaliai veikiantys gamintojai kasmet netenka 500 mln. eurų. Dėl tokio padirbinėjimo masto prarandama maždaug 2800 darbo vietų.

 

„Vos keli asmenys iš milijonų sportuojančiųjų žino, kokią žalą ekonomikai daro sporto reikmenų padirbinėjimas. Siekdami apie tai informuoti Europos Sąjungos gyventojus, šioje studijoje ir visame jų cikle tiriame klastočių skirtinguose sektoriuose efektą pajamoms ir darbo vietoms“, – sako VRDT prezidentas Antonio Campinos.

 

Skaičiuojama, kad dėl suklastotų sporto reikmenų šalies gamintojai Didžiojoje Britanijoje kasmet netenka 50 mln. eurų, Prancūzijoje – 82 mln. eurų, Vokietijoje – 44 mln. eurų, Italijoje – 53 mln. eurų, Ispanijoje – 76 mln. eurų, Lietuvoje – 1 mln. eurų.

 

Paskelbta tyrimo ataskaita (anglų kalba) yra tyrimų ciklo apie klastočių poveikį ekonomikai dalis. Kitų tyrimų medžiaga bus išleista artimiausiais mėnesiais.

 

VRDT yra Europos Sąjungos agentūra, atsakinga už kūrybiškumo ir inovacijų – Bendrijos prekių ženklo ir įregistruoto Bendrijos dizaino – apsaugą.

 

VRDT Observatorijos anksčiau atlikti tyrimai ir parengti leidiniai.